Energiesysteem van de toekomstRES

Werkbezoek van de stuurgroep aan Rouveen

21 september 2023

Een mooi begin van de maand voor een afvaardiging van de RES-stuurgroep. Samen met twee wethouders en de burgemeester van de gemeente Staphorst, brachten zij vrijdag 1 september  een werkbezoek aan twee duurzame agrarische bedrijven in Rouveen. Deze bedrijven zijn zelfvoorzienend in elektriciteit met behulp van zonnepanelen en kleine windmolens. Aanleiding voor het bezoek was het onderzoek dat de Regio Stedendriehoek (RS3H) heeft laten uitvoeren naar kleine en middelgrote windmolens. De uitkomst van dat onderzoek kun je hier lezen.

Dit keer ging de interesse vooral uit naar de ervaringen met deze windmolens in de praktijk. De agrariërs die werden bezocht vertelden vol enthousiasme over hun duurzame bedrijfsvoering en hoe zij tot hun keuze waren gekomen voor het plaatsen van de windmolens. Het was erg interessant om te horen en beleven hoe de agrarische gemeenschap van Rouveen in nauwe samenwerking met de gemeente Staphorst tot ontwikkeling en realisatie van meerdere erfmolens is gekomen, waarbij een bijdrage aan een duurzame toekomst en positieve ervaringen van collega’s binnen de gemeenschap een belangrijker rol speelden dan de businesscase.

Say cheese

De middag werd afgesloten met een bezoek aan Rouveen Kaasspecialiteiten. Al meer dan honderd jaar produceert dit bedrijf  unieke speciaalkazen met bijvoorbeeld kruiden, specerijen of drank. Maar er worden ook geitenkaas en ‘gewone’ kaas gemaakt die over de hele wereld worden geëxporteerd. Hierbij staan een duurzame bedrijfsvoering en zuivelketen hoog op de agenda. Een rondleiding door de fabriek mocht niet ontbreken waarna de verschillende kazen natuurlijk geproefd moesten worden. Dat kon tijdens de afsluiting met een kaasproeverij.

De stuurgroep kijkt terug op een waardevolle en inspirerende middag met bevlogen rondleidingen en verhalen  en nieuwe inzichten.