Saxion Deventer
RES

Saxion start als eerste hogeschool met opleiding AI

18 april 2024

Goed nieuws voor studenten in onze regio. In september 2024 start onze partner Saxion in Apeldoorn met drie nieuwe opleidingen: de associate degree Information Security, de master Veiligheid & Digitalisering en de bachelor Applied Data Science & Artificial Intelligence. De nieuwe opleidingen worden ondergebracht in het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering, waar een grote diversiteit van vraagstukken over digitalisering bij elkaar komen.

Unieke AI-opleiding

Saxion is trots om als eerste hogeschool in de regio de innovatieve Artificial Intelligence (AI) opleiding aan te bieden. In deze opleiding leren en ervaren studenten hoe je met AI en data-analyse computers kunt inzetten om tot nieuwe inzichten te komen. Binnen deze kunstmatige vorm van intelligentie vallen ook machine learning en deep learning. Dit geeft machines de mogelijkheid om zelf te leren en beslissingen te nemen op basis van de beschikbare data. Niet alleen de technische aspecten van data en kunstmatige intelligentie komen aan bod, maar ook ethische en maatschappelijke vraagstukken. Studenten leren om praktische oplossingen te ontwikkelen om te komen tot uitdagingen met bijvoorbeeld gezichtsherkenning. Dit vakgebied is bijvoorbeeld inzetbaar voor diverse medische toepassingen. Maar ook kan het ons helpen te anticiperen op crimineel gedrag of grondige analyses doen van de prestaties van professionele sporters.

Waardevol voor de regio

In onze maatschappij is AI niet meer weg te denken. Bedrijven en organisaties in de regio hebben een groeiende behoefte aan mensen met interdisciplinaire vaardigheden en expertise in het kunnen lezen en toepasbaar maken van data.

Inhoudelijk is de opleiding ontwikkeld samen met de politie, Universiteit Twente, gemeente Apeldoorn en Kien partners Topicus en Witteveen+Bos. Ook na de start blijven deze partners betrokken door praktijkopdrachten, gastcolleges en het blijven toetsen of de opleiding aansluit bij de praktijk.

Lees hier meer over de opleiding AI bij Saxion.