We regisseren investeringen in bedrijventerreinen en werklocaties, zodat deze passen bij een productieve, duurzame toekomst.
Bedrijventerreinen blijven ook in de toekomst de werkplek waar ondernemers toekomstbestendig kunnen ondernemen. De regio versterkt met alle betrokkenen de toekomst- en klimaatbestendigheid van deze bedrijventerreinen door het faciliteren van herstructurering, revitalisering, verduurzaming, beveiliging en het vergroten van de organisatie- en participatiegraad.
Bedrijven willen van het gas af en overschakelen naar duurzame energie, reststromen uitwisselen en afvalstromen verwerken tot nieuwe producten. Door te investeren in energietransitie en verduurzaming, besparen ze op kosten en grondstoffen en bieden ze een aantrekkelijke en gezonde werkomgeving voor medewerkers.
We maken ons sterk voor de ontwikkeling van decentrale en duurzame energiesystemen, op een afgebakend geografisch gebied. Dit hangt nauw samen met de transitie die nodig is om zonder aardgas te voorzien in de warmtebehoefte van bedrijven in onze regio. We hebben daarbij aandacht voor energieopslag als noodzakelijke voorziening om pieken en dalen in die duurzame energiesystemen op te vangen. Ook het mogelijk maken van de productie van groene waterstof en toepasbaarheid van waterstof in ons toekomstig energiesysteem hoort bij de aanpak.
De regio bouwt mee aan een toekomstbestendige infra voor energie. We werken aan het vergroten van de regionale samenwerking op het gebied van energieopwekking, bijvoorbeeld door de oprichting van een gebiedscoöperatie waarin lokale coöperaties samenwerken. Onderdeel hiervan is het in korte ketens kunnen uitwisselen van energie tussen bedrijven onderling, het maken van afspraken en krachtenbundeling op de juiste schaalgrootte..
Om de regionale doelen te bereiken: