Om de brede welvaart in Nederland te versterken zet het kabinet in op nauwe samenwerking met de regio’s, om de kwaliteit van leven, wonen en werken van inwoners en ondernemers te verhogen. In februari 2024 heeft het kabinet aangekondigd €20 miljoen te reserveren voor een nieuwe Regio Deal met de Regio Stedendriehoek. Samen met regionale cofinanciering levert dit een investeringspakket van minstens €40 miljoen op.
De Regio Deal projecten zijn bekend, de omschrijvingen vind je hieronder.
Lees hier het adviesrapport van de Onafhankelijke Adviescommissie.
Regio Deal ‘Sterker in 3D’
De Regio Deal, die loopt van 2024 tot en met 2028, richt zich op het bevorderen van brede welvaart door te investeren in de programmalijnen Duurzaam, Divers, Dichtbij en Krachtige Regio. Het is goed dat het Rijk actief wil bijdragen aan de ontwikkeling van onze regio en erkent dat de innovatieve projecten die in onze regio worden opgezet door bedrijfsleven, onderwijs en overheden van groot belang zijn. Niet alleen voor de ontwikkeling van de regio Stedendriehoek, maar ook omdat de regio daarmee bijdraagt aan de maatschappelijke vraagstukken die in Nederland spelen.
Opgaven
De nieuwe deal is nodig om de aanpak van de grote opgaven in onze regio een boost te geven. Zoals zorgen voor toekomstbestendige landbouw en bedrijventerreinen, circulaire bouw en productie, minder gebruik van fossiele brandstoffen en goede leefbare wijken met een goed cultureel klimaat voor onze inwoners. Deze steun van 20 miljoen betekent dat het Rijk inziet dat de regio ambitieus is en dat ze wil samenwerken om de mooie groene regio verder te ontwikkelen.
Doel van het project “Coöperatieve Bundeling Regionale Krachten” is innovatie te verbinden met de arbeidsmarkt. Dat zorgt voor voldoende innovatievermogen en slagkracht op de arbeidsmarkt. Het project zet in op het
Contactgegevens:
SAMEN voor leefbaarheid richt zich op het versterken van leefbaarheid en sociale kwaliteit in de regio Stedendriehoek. Overheden, onderwijs, ondernemers en maatschappelijke organisaties werken samen aan projecten in buurten, wijken en dorpen. De samenwerking, kennisdeling en integrale aanpak tussen openbare ruimte, zorg en welzijn ten gunste van de inwoners is de basis van dit project.
Samenwerkingspartners:
Contactgegevens:
Het project Consortium techniekhubs heeft twee doelen:
Contactgegevens:
Het project De Vezelvallei heeft als doel om de industriële component van de keten voor biobased bouwen in de regio te stimuleren door het opzetten van een (coöperatieve) samenwerking in de vorm van een innovatiecluster gericht op biobased en circulair bouwen.
Concreet betekent dit het opzetten van een biocirculair bedrijventerrein voor zowel opschaling van industriële verwerkings- en productiecapaciteit als voor een innovatiecentrum met testfaciliteiten.
Samenwerkingspartners:
– Stichting IJssellandschap
– Tala
– StroBox
– Hofmeijer
– Saxion
– OostNL
Contactgegevens:
Klimaatboerderij 2050-2100 gaat een gezond en robuust water- en bodemsysteem realiseren dat past bij de klimaatverandering (+2,5 graad) in de periode 2050-2100. Met het aanleggen van 3 tot 5 demonstratievelden met partners uit overheid onderwijs en ondernemers, wordt geëxperimenteerd, geleerd en kennis gedeeld over het ontwikkelen van nieuwe vormen van landbouw, met bijbehorende bedrijfs- en verdienmodellen.
Contactgegevens:
Boeren voor Biobased Bouwen levert een bijdrage aan een duurzame en gezonde leef- en werkomgeving. Binnen de ketensamenwerking wordt gewerkt aan een toekomstbestendig landelijk gebied en een duurzame uitvoering van de regionale bouwopgave. Hierdoor ontstaat versnelling om tot een regionale circulaire economie te komen. Door het optimaliseren van de keten van plant tot pand ontstaan nieuwe businessmodellen, voor zowel de agrarische sector, de verwerkingsindustrie en de bouw. Binnen het project wordt nauw samengewerkt om tot de gewenste resultaten te komen met Building Balance als uitvoeringsorgaan van de Nationale Aanpak Biobased Bouwen en een groot aantal regionale agrarische- en bouwbedrijven, gemeenten, corporaties en het waterschap.
Contactgegevens:
Het project “Innovatieve leeromgeving voor Veiligheid en Digitalisering” zet in op het delen van kennis- en innovatieontwikkeling ten behoeve van een veilige digitale transformatie.
Daartoe zet het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering in op de volgende integraal verbonden programmalijnen:
Samenwerkingspartners:
– Saxion
– Universiteit Twente
– ROC Aventus
– Novel-T
– Saxion Centrum voor Ondernemerschap
– PVO
– Fraudehelpdesk
– Gemeente Apeldoorn
– Provincie Overijssel
– Provincie Gelderland
– Ministerie van J & V
– Politieacademie
Contactgegevens:
Het project De Kien – Samen ruimte maken richt zich op slimme en duurzame verstedelijking met behulp van digitalisering en samenwerking. Het doel is om data en innovatieve technologieën in te zetten voor een efficiënter gebruik van schaarse ruimte, zodat woningbouw, energietransitie en infrastructuur beter op elkaar worden afgestemd. Door experimenten en kennisdeling te stimuleren, ontwikkelt De Kien nieuwe werkwijzen die bijdragen aan snellere en duurzamere stedelijke ontwikkeling in de regio Stedendriehoek.
Contactgegevens:
Het perspectief van de Drinkbare IJssel is het kompas voor een gezond ecosysteem. Het project draagt bij aan de verbetering van waterkwaliteit en dus de leefomgeving voor mens en dier, door te werken aan:
1. Inspireren van boeren met praktische voorbeelden van meer balans in enerzijds grondgebruik en voedselproductie en anderzijds ecologie, gezond water en duurzame bodem
2. Vergroten van openheid over lozen van (industrieel) afvalwater en de invloed op de waterkwaliteit
3. Vergroten van liefde voor het landschap en de rivier door het vertellen van positieve verhalen
Contactgegevens:
Het project Krachtig MKB helpt ondernemers in de regio Stedendriehoek om te groeien, vernieuwen en hun uitdagingen aan te pakken. Of het nu gaat om personeel, digitalisering, verduurzaming of ondernemerschap – Krachtig MKB brengt kansen in kaart en verbindt ondernemers met de juiste ondersteuning. Zo bouwen we samen aan een krachtig en toekomstbestendig MKB in de regio.
Contactgegevens:
Het programma Smart Energy Hubs is een samenwerking van bedrijven, gemeenten, provincies, het georganiseerde bedrijfsleven, netbeheerders en andere stakeholders om energiehubs vorm te geven en te realiseren. De samenwerking is tot stand gekomen om samen te leren en keuzes te maken om zodoende verder te komen. Het doel is om doorbraken op regionaal niveau te realiseren en regionale energiehubs (met opslag en transport) bij te dragen aan een toekomstbestendig energiesysteem en duurzame energievoorziening.
Samenwerkingspartners:
Contactgegevens:
Het project Groene & Gezonde bedrijventerreinen richt zich op het verduurzamen van bedrijventerreinen in de regio door vergroening en klimaatadaptatie, met als doel een ecologisch veerkrachtige omgeving te maken die de leefbaarheid voor werknemers en omwonenden verbetert en bijdraagt aan biodiversiteit. Dit gebeurt door het multifunctioneel inrichten van bedrijventerreinen o.g.v. natuur, recreatie en bedrijvigheid.
Samenwerkingspartners:
Contactgegevens:
Heb je vragen over de Regio Deal? Neem dan contact met ons op via regiodealS3D@regiostedendriehoek.nl.