Regio Deal

Waterstof!? Eerste Regio Deal-project klaar

25 mei 2023

Het Regio Deal-project GldH2 in Zutphen is het eerste project in de regio dat volledig is afgerond. GldH2 wil groene waterstofprojecten ontwikkelen voor de regio en het eerste doel is de bouw van een waterstoffabriek in Zutphen. Dankzij de Regio Deal is een haalbaarheidsstudie uitgevoerd en afgerond. Maar komt de fabriek er ook?

Na een lang traject is de vergunning voor de fabriek binnen en is er een terrein van bijna 5000m2 gepacht op industrieterrein De Mars op het terrein van KME (voorheen Aurubis). Helaas heeft GldH2 eind 2022 een definitieve afwijzing ontvangen van een subsidie van vijf miljoen euro van EFRO OP Oost waardoor de bouw van de fabriek vertraging heeft opgelopen. GldH2 is vervolgens op zoek gegaan naar een partij die de fabriek zonder subsidie wil bouwen. En met succes!

Onze plicht

Inmiddels is GldH2 nog met één partij in gesprek die de fabriek wil bouwen. ‘Zij hebben het kapitaal en wij de vergunning en een bedrijfsterrein. We voelen het echt als onze plicht om zo snel mogelijk een waterstoffabriek in Zutphen te laten draaien’, aldus Paul Bombeld, een van de vier initiatiefnemers van GldH2. ‘De eerste handtekeningen zijn gezet. Op dit moment zetten we de puntjes op de i. Zodra alle afspraken gemaakt zijn, kunnen we er meer over zeggen.’

Keten op gang brengen

Themalijnmanager energietransitie Menno van Luijn van Regio Stedendriehoek was nauw betrokken bij GldH2. ‘Onze Regio Deal heeft het mogelijk gemaakt dat het zeer belangrijke voorbereidend werk gedaan kon worden om de daadwerkelijke realisatie van een productiefaciliteit in onze regio mogelijk te maken. Hiermee loopt onze regio landelijk voorop, dragen we bij aan de energietransitie en wordt de keten van groene waterstof op gang gebracht. Het consortium van GldH2 heeft hierin fantastisch werk verricht.’ Myriam de Jong, projectsecretaris van de Regio deal vult aan: ‘En dit is echt de kracht van de Regio Deal: regionale partijen en overheden die samenwerken aan innovaties; die écht iets nieuws op gang brengen.’

Wil je in contact komen met Menno of Myriam? Dat kan door te mailen naar mennovanluijn@cleantechregio.nl of myriamdejong@cleantechregio.nl.

 

Gerelateerd
Meer berichten