De strategische board en themaleden kwamen deze week bij elkaar voor een thematische verdiepingssessies bij WILA, een familiebedrijf in Lochem die wereldwijd high-end kantpersen, klemsystemen en gereedschappen voor kantpersbouwers en gebruikers produceert. Het thema was krapte op de arbeidsmarkt: kansen voor onze regio!?
De krappe, vergrijzende arbeidsmarkt vraagt wat van ons. Het is duidelijk dat geen enkele ondernemer, overheidsorganisatie, of onderwijsinstelling dit probleem alleen kan oplossen. Kunnen we dat samen wel? Hoe dan? Wat is daarvoor nodig en hoe kun jij daar dan aan bijdragen?
Frank Rouweler van Wila trapte af. Hoe vind en houd je goede vakmensen en hoe groei je als organisatie in te toekomst als er geen betaalbare woningen zijn? Maggie Feng, CEO van Wittenborg University, brak samen met twee studenten die ze mee had genomen een lans om meer internationale studenten te behouden in de regio. De oproep aan aanwezigen was om mee te denken hoe we dit met elkaar oppakken. ‘Meer openstaan voor anderstaligen met een andere achtergrond met een goede opleiding. Een Expat Centre is geopperd als goed idee.’
Zelf opleiden
Aram Malas, manager director MA-IT gaf een pitch over zijn aanpak om ict’ers te werven door zelf op te leiden door strategische innovaties, technologische innovaties en sociale innovaties. Meer kijken naar competenties en beschikbaarheid en functieprofielen anders opstellen. Een idee is om te verkennen of een traineepool tussen ondernemingen en onderwijs in de regio een goed idee is, zodat we goede krachten behouden? In drie groepen gingen de aanwezigen vervolgens aan tafels uiteen om verder te brainstormen over de vragen ‘Hoe verbinden we internationale studenten aan bedrijven en organisaties in onze regio’, ‘Hoe richten we ons als regio en waar kunnen we het samenspel tussen opleiden en werken verbeteren’ en ‘Wat kunnen overheden doen om een steentje bij te dragen om het vestigingsklimaat te versterken?’ De denkrichtingen en goede ideeën nemen we zeker mee om verder uit te werken.
Aanvullingen, of mensen die mee willen denken over dit thema: stuur een bericht naar Maaike Reilink, manager regionale samenwerking m.reilink@regiostedendriehoek.nl.