Regio Stedendriehoek partner IJsselbiënnale 2023

25 mei 2023

Van 17 juni tot en met 17 september is de derde editie van de IJsselbiënnale. De titel van deze editie is Grondtonen waarmee de nadruk wordt gelegd op aarde, bodem en grond. Tijdens de opening staat het belang van biobased centraal. Mede om die reden is de regio opnieuw partner van de IJsselbiënnale.

De IJsselbiënnale is een tweejaarlijkse internationale buitententoonstelling met allerlei kunstwerken langs de IJssel. Daarnaast is er een uitgebreid cultureel programma op diverse locaties langs de route. Na twee succesvolle eerdere edities, waar zo’n 70.000 – 80.000 bezoekers de weg naar de IJsselbiënnale en dus ook deels naar de regio weten te vinden, start op 17 juni de derde editie.

Biobased bouwen

De Regio Stedendriehoek werkt als partner samen met de organisatie van de IJsselbiënnale om het belang van biobased bouwen onder de aandacht te brengen. Kees Verspui van Regio Stedendriehoek: ‘Op 16 juni vindt in en rondom onze thuisbasis bij De Gasfabriek het Onderstroom congres plaats met als thema: bodem, aarde en grond. Door middel van dijksessies wordt die dag een groot aantal deelnemers in contact gebracht met pioniers in de keten die agrarische producten als bouwmateriaal verbindt aan de ruimtelijke opgaven in onze regio. Een mooi voorbeeld van circulair denken en handelen.’

Hanzejaar 2023

De IJsselbiënnale 2023 valt samen met het Hanzejaar waarin acht steden in Gelderland en Overijssel 800 jaar Hanze vieren. De fietsroute voert langs een aantal van deze Hanzesteden waaronder Doesburg, Zutphen, Deventer en Zwolle. Er is een samenwerking met ruim 100 partners uit de regio, die net als de Hanze verbonden zijn door de rivier waarbij kunst wordt ingezet als katalysator om de verbinding tussen deze partners te versterken.

Bodem centraal

De titel van deze editie is Grondtonen en stelt de aarde, bodem en grond centraal. Een zeer actueel thema dat gaat over de klimaatverandering en het effect op ons landschap. De kunstenaars prikkelen met hun werken bezoekers om zich meer bewust te worden van en na te denken over duurzaam leven. Daarnaast legt de IJsselbiënnale verbinding met actuele ontwikkelingen en nieuwe perspectieven rond klimaatverandering en duurzaamheid. Partners zijn onder meer water- en landschapsbeheerders, gebiedsontwikkelaars, ingenieursbureaus en overheden.

IJsselcongres

Op 16 juni is het IJsselcongres, de officiële opening van de kunstroute. Deze dag is gericht op professionals, bestuurders en bewoners. Na een gezamenlijke lunch gaan deelnemers van deze dag samen op route. Tijdens deze routes ontmoeten ze op allerlei verrassende plekken en in allerlei vormen inspiratie, vragen en gesprekstof over de bodem. Om 17.00 volgt aansluitend de feestelijke opening van de IJsselbiënnale. Kaarten voor het congres zijn verkrijgbaar via www.ijsselbiennale.nl.

Meer weten over onze rol? Mail dan met Kees Verspui: keesverspui@cleantechregio.nl.

Gerelateerd
Meer berichten