Onze regio kan met haar kwaliteiten en mogelijkheden een (extra) bijdrage leveren aan nationale vraagstukken. Het is de opgave om op de lange termijn balans te houden, zodat we een fantastische regio blijven om in te wonen, werken en recreëren. Deze ambitie vraagt focus (de goede dingen doen) op wat wordt uitgevoerd (ruimte & klimaat, economie en leefbaarheid). En in termen van duurzaamheid (dingen goed doen) en digitalisering (dingen slim doen) op hoe het wordt uitgevoerd. Dit doen we samen om onze brede welvaart te behouden én versterken, nu en in de toekomst.
De regio investeert met deze Regio Deal in de programmalijnen Duurzaam, Divers, Dichtbij en Krachtige Regio:
Meer informatie over de inhoudelijke uitwerking van de Regio Deal kun je vinden op onze pagina, Updates en Bijeenkomsten.
We verwijzen je graag door naar onze routekaart waar we alle stappen voor de doorontwikkelingsfase weergeven. In de routekaart linken we ook naar relevante documenten, zoals de selectiecriteria en het aanmeldformulier. De routekaart kun je hier vinden.
1 november is de deadline voor het indienen van aanvragen. In de periode daarna vindt de beoordeling plaats. In de subsidieregeling staan de maximale termijnen daarvoor. In de planning gaan wij er vanuit dat aanvragers in januari helderheid hebben over de beoordeling van hun aanvraag. Zie hiervoor de routekaart.
In juni 2024 zijn de spelregels (criteria) en de inhoud van de Regio Deal voor het eerst gedeeld.
Alle stappen rondom het doorontwikkelen staan weergeven in onze routekaart.
Op onze website plaatsen we altijd de laatste informatie. Zo vind je onze updates via de webpagina Updates en Bijeenkomsten en gebruiken we de routekaart waarin alle stappen voor de komende tijd staan beschreven.
Het kan zo zijn dat je constateert dat jouw initiatief niet bij de Regio Deal ‘Sterker in 3D’ past. Laat dit dan aan ons weten. We denken graag met je mee of er andere mogelijkheden zijn. Stuur een mailtje naar regiodealS3D@regiostedendriehoek.nl om met ons in contact te komen.
In het projectplan is het van belang dat je aangeeft hoe het project bijdraagt aan de doelen van de Regio Deal en welke resultaten je levert. Dit kan één doel of meerdere doelen zijn, zie ook het aanmeldformulier/projectplan en de criteria hiervoor. Kiezen voor een ‘D’ hoeft niet. Focussen op wat de bijdrage van het project is wel!
Je kunt kosten in rekening brengen vanaf 1 januari 2025.
Begrotingen en de gewenste Regio Deal bijdrage in de aanvraag zijn exclusief omzetbelasting (btw). Aanmeldende overheden geven bij de aanmelding aan of (en voor hoeveel) zij in aanmerking komen voor teruggave van btw via het btw-compensatiefonds. Het eventuele bedrag aan btw dat niet voor een bijdrage uit het btw-compensatiefonds in aanmerking komt, dient wel in de begroting te worden opgenomen. Private partijen die hun btw bij de belastingdienst niet kunnen terugvragen, kunnen hun begroting en de gewenste Regio Deal bijdrage inclusief btw formuleren.
Nee, er is geen maximum bedrag per aanvraag gesteld. Wat wel van belang is:
– met het totale bedrag dat beschikbaar is, zullen aanvragen gehonoreerd worden die met elkaar invulling geven aan de totaliteit van afspraken die rijk en regio maakten in het convenant voor de Regio Deal. Mocht blijken dat dit met de ingediende aanvragen niet mogelijk is, dan kan besloten worden tot een nieuwe uitvraag.
– Een aanvraag moet goed scherp kunnen maken wat de betekenis is voor de opgaven, doelen, aanpak en beoogde resultaten in de Regio Deal. Ook bij grotere aanvragen met meerdere onderdelen zal dit scherp naar voren moeten komen
De penvoerder is een organisatie die de subsidie aanvraagt en verantwoordt. De penvoerder treedt namens het project op als officiële contactpersoon en is juridisch verantwoordelijk voor het project, naar de Regio Deal organisatie en de subsidieverstrekker. De penvoerder maakt afspraken met andere partners in een samenwerkingsverband over de uitvoering van het project.
Nee, dat is niet specifiek de bedoeling. Het gaat om de beste aanvragen, die voldoen aan de vereisten en goed beoordeeld (kunnen) worden op hun betekenis voor de Regio Deal. Zie hiervoor het convenant voor de Regio Deal en de beoordelingscriteria.
Wat wel gevraagd wordt: projecten die regionaal zijn of regionaal van betekenis zijn. En ook dat altijd meerdere verschillende partners vanuit overheid, ondernemers, onderwijs of maatschappelijke instellingen zijn betrokken. De inhoud (het beste plan om doelen, aanpak en beoogde resultaten uit de Regio Deal te bereiken) en de voorwaarden (zoals regionaal, samenwerkende partners) bepalen de aard van de aanvraag. Soms past een programmatische uitwerking het beste.
Ja. Aanvragen moeten voldoen aan vereisten en worden inhoudelijk beoordeeld op hun kwaliteit en hun betekenis in het kader van de Regio Deal. De omvang van een aanvraag is hierbij geen factor.
Gevraagd wordt om een kernachtig projectplan, indicatie van het aantal pagina’s: 10. In het ‘aanmeldformulier / projectplan’ dat via de routekaart en op de website te vinden is staat aangegeven wat de ingrediënten van een projectplan zijn en welke bijlagen bij de aanvraag toegevoegd moeten worden. Er is geen vast format, kies vooral de vorm die bij het plan past. Maar zorg wel dat je alle ingrediënten duidelijk een plek geeft zodat je aanvraag ook goed beoordeeld kan worden
Verdiep je voor het maken van een projectplan vooral in het convenant en bekijk de beoordelingscriteria.
Het is mogelijk om ook bijlagen bij het projectplan toe te voegen. Zo kun je eventuele deelprojecten nader duiden en toelichten. Houd dit ook beknopt.
Let op: er circuleren ‘formats’. Deze zijn dan gemaakt vanuit een organisatie of voor een specifiek doel. Dit zijn dus niet formats voor een aanvraag die vanuit de Regio Deal-organisatie zijn verstrekt.
Hiervoor zijn verschillende manieren. Sowieso moet het in de begroting / het overzicht van uitgaven en inkomsten terug te zien zijn. De penvoerder is ervoor verantwoordelijk dat dit goed inzichtelijk is en de correcte bijdragen worden vermeld. Daarnaast:
· Kun je de cofinancieringsverklaring gebruiken voor bijdragen (in geld) van bijvoorbeeld gemeenten, provincies, fondsen, of anderen. De cofinancieringsverklaring is op maat aan te passen.
· Geven partners in een project met de akkoordverklaring nog eens extra aan dat zij de bijdragen die voor hen in een plan zijn verwerkt ook echt kennen en daarmee instemmen.
Nee, dat mag niet.
Nee, dat hoeft niet. Het gaat om aanvragen met een heel goed plan dat past bij de Regio Deal en de best passende partners die daarvoor nodig zijn. Het is aan partners in een project om te bepalen wie de rol van penvoerder op zich neemt.
Nee. Projecten worden in hun geheel beoordeeld en dus ook in hun geheel toegekend of afgewezen.
Projecten worden in hun geheel beoordeeld en dus ook in hun geheel toegekend of afgewezen.
In principe is van iedereen die een bijdrage vanuit de Regio Deal gaat ontvangen een ingevulde staatssteunchecklist nodig.
Als de penvoerder een overheid is (bijvoorbeeld gemeente, waterschap, provincie) dan is alleen van de penvoerder een ingevulde staatssteunchecklist nodig. De penvoerder is vervolgens verantwoordelijk om te beoordelen of bijdragen aan anderen ongeoorloofde staatssteun zijn.
Bij alle andere penvoerders is van alle partners die middelen vanuit de Regio Deal ontvangen een ingevulde staatssteunchecklist nodig. Ook van overheden, wanneer zij in een aanvraag een partner zijn die een bijdrage vanuit de Regio Dealmiddelen ontvangt.
Dat klopt, als je een subsidie onder AGVV voorwaarden hebt ontvangen hoef je de verleningsbrief niet in te dienen.
Alle aanmeldingen die voor 1 november volgen, worden meegenomen in de route van beoordeling. Na 1 november niet.
Nee, dat kan niet. Na 1 november kun je je aanvraag niet aanpassen.
We kunnen ons voorstellen dat hier meer tijd voor nodig is. We vinden het wel belangrijk dat afspraken schriftelijk worden vastgelegd. Geef dan in de aanvraag / het projectplan aan op welke manier en welk moment je de samenwerkingsafspraken hebt vastgelegd.
Insteek is dat in de eerste ronde voldoende goede projecten zitten om tot een goede invulling van de Regio Deal te komen. Mocht blijken dat er niet voldoende of niet voldoende goede projecten binnen komen, kan besloten worden tot een tweede tranche. Dit kan ook wanneer blijkt dat op een deel van de Regio Deal niet voldoende goede aanvragen zijn binnengekomen. Het advies van de onafhankelijke adviescommissie is hierin van belang.
In de Regio Deals werken Rijk en regio samen aan een betere woon-, werk- en leefomgeving voor bewoners en ondernemers in de regio.
Voor een volledige uitleg raadpleeg de Rijksoverheid pagina.
Het bedrag dat het Rijk beschikbaar stelt voor de Regio Deals bestaat uit verschillende rondes, ook wel tranches genoemd. Het geld wat wij als regio nu gaan ontvangen is de vijfde ronde of vijfde tranche. In totaal is er in deze ronde voor 22 regio’s 384,6 miljoen beschikbaar gesteld. Onze aanvraag voor de Regio Deal krijgt 20 miljoen van het Rijk. In dit bedrag is ook een bijdrage opgenomen voor de kosten voor ‘voorbereiding, administratie en toezicht’ van de regio en er gaat een bedrag vanaf dat het Rijk in het btw-compensatiefonds stort. Het feitelijke bedrag dat in te zetten is als subsidies, is daarmee lager dan 20 miljoen. Van de regio (bedrijfsleven, onderwijs, gemeenten, provincies) wordt verwacht dat zij minimaal hetzelfde bedrag investeren in de Regio Deal.
Projecten die aan alle vereisten voldoen en minimaal 140 punten behalen bij de inhoudelijke beoordeling, worden meegenomen bij de verdeling van subsidie. Het gaat om de best beoordeelde projecten en om de projecten die met elkaar het beste invulling geven aan de afspraken die we met het Rijk maakten in de Regio Deal. De onafhankelijke adviescommissie brengt advies uit aan het Partneroverleg. Het Partneroverleg constateert op haar beurt wat de consequenties van de beoordeling en het verdelingsvoorstel zijn voor de afspraken tussen rijk en regio en voor het finale advies aan de kassier (de gemeente Apeldoorn). De gemeente Apeldoorn is verantwoordelijk voor het besluit op de subsidieverstrekking.
In 2020 kregen wij ook een deal met het Rijk van 7,5 miljoen euro. Toen was onze naam nog Cleantech regio en daar verwijst de Cleantech Regio Deal naar. Deze Cleantech Regio Deal loopt dit jaar af. De nieuwe Regio Deal heet ‘Sterker in 3D’.
Er hebben veel partners vooraf mee gedacht bij de aanvraag. Er zijn in de regio bijeenkomsten georganiseerd waar iedereen bij kon aansluiten die een goed idee had. Dat zijn ondernemers, mensen uit het onderwijs, mensen van de wekgeversorganisaties, waterschappen, de cultuursector en noem maar op. Een stuurgroep bestaande uit onderwijs, ondernemers en overheden heeft uiteindelijk gezorgd dat er ook echt een aanvraag is ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Iedereen die in 2023 een initiatief heeft aangedragen voor de huidige Regio Deal is in elk geval inmiddels geïnformeerd over de laatste stand van zaken. We brengen de Regio Deal verder breed onder de aandacht via nieuwsbrieven en sociale media. Wil je hier meer over weten, dan verwijzen we je graag door naar onze routekaart en laatste updates.
Het Partneroverleg zorgt dat de Regio Deal er echt komt. De leden van het Partneroverleg komen in samenspraak tot het beste resultaat voor de Regio Stedendriehoek.
Het Partneroverleg zorgt voor:
Het kader waarbinnen wordt gehandeld is de propositie ‘Sterker in 3D’ en de regionale uitvoeringsagenda 2023 – 2030 van de Regio Stedendriehoek. In deze fase worden deze in relatie gebracht tot de ambities en prioriteiten vanuit het Rijk.
Bestuurders van onderwijs, bedrijfsleven, gemeenten en provincies die de achterbannen vertegenwoordigen en in verbinding staan met de Strategische Board van de Regio. Ron König, voorzitter van de Regio Stedendriehoek, zit het Partneroverleg voor. De andere bestuurders in het Partneroverleg zijn:
We werken met heldere en transparante criteria, die staan in onze routekaart. Daarnaast zijn er verschillende toetsmomenten.
Eerst wordt gekeken of je aanvraag voldoet aan alle vereisten (technische criteria). Als dat zo is, gaat je aanvraag door voor de inhoudelijke beoordeling. De inhoudelijke beoordeling vindt plaats door een onafhankelijke adviescommissie, die door het Partneroverleg is gevraagd. Zij beoordelen je aanvraag met behulp van de scorekaart. De criteria die hierin worden gebruikt zijn vanaf juni beschikbaar op de site. Bij de inhoudelijke beoordeling moet je project minimaal ‘een zeven’ (140 punten) scoren om voor de verdeling van subsidie in aanmerking te komen.
Over de onafhankelijkheid zijn afspraken gemaakt, in de subsidieregeling en in de samenwerkingsovereenkomst. Wanneer iemand uit de onafhankelijke adviescommissie of van het Partneroverleg een direct belang heeft bij een aanvraag, onthoudt deze persoon zich van beoordeling. Dit zal ook worden vastgelegd.
De onafhankelijke adviescommissie brengt advies uit aan het Partneroverleg. De leden zijn:
Het kan zo zijn dat je constateert dat jouw initiatief niet bij de Regio Deal ‘Sterker in 3D’ past. Laat dit dan aan ons weten. We denken graag met je mee of er andere mogelijkheden zijn. Stuur een mailtje naar regiodealS3D@regiostedendriehoek.nl om met ons in contact te komen.
Je kunt ons altijd mailen via regiodealS3D@regiostedendriehoek.nl. Heb je een inhoudelijke vraag, neem dan contact op met één van onze programmalijncoördinatoren. De contactgegevens van hen staan onderaan deze pagina.
In het projectplan is het van belang dat je aangeeft hoe het project bijdraagt aan de doelen van de Regio Deal en welke resultaten je levert. Dit kan één doel of meerdere doelen zijn, zie ook het aanmeldformulier/projectplan en de criteria hiervoor. Kiezen voor een ‘D’ hoeft niet. Focussen op wat de bijdrage van het project is wel!
Op de site vind je informatie over (ongeoorloofde) staatssteun en de checklist staatssteun. Als dit voor jou niet voldoende antwoord geeft en je hebt een belangrijke vraag, kun je terecht op de digitale vragenuurtjes over staatssteun of je kunt je vraag sturen aan regiodealS3D@regiostedendriehoek.nl.
Regionale publieke financiering mag geen specifieke uitkering, opdracht of subsidie van het Rijk zijn. Als financiering wordt gebruikt vanuit andere middelen zoals Europese subsidies, let dan goed op met de specifieke eisen die vanuit de betreffende regelingen worden gesteld.
Heb je vragen over de Regio Deal? Neem dan contact met ons op via regiodealS3D@regiostedendriehoek.nl.
Heb je specifieke vragen over één van de programmalijnen, dan kun je direct mailen of bellen met de programmalijncoördinatoren: Barbara (Duurzaam), Joost (Dichtbij), Mirjam (Krachtige Regio), Michelle van Amerongen (Divers).