Er is nog veel onzekerheid over de uitwerking en gevolgen van de stikstofaanpak, zeker voor agrarische ondernemers. Het rijk heeft een deel van de aanpak bij de provincie gelegd die hierover op 1 juli 2023 moet komen met een bod. Vanuit de Regio Stedendriehoek zitten wij aan tafel bij de opgavetafel Veluwe van de provincie Gelderland om zicht te houden op de aanpak. Wij letten daarbij vooral op het behoud van het agrarisch perspectief, logische versterking van natuur, en de rol die voor de gemeenten en regio daar uit volgt. We streven naar toekomstbestendige landbouw- en voedselsystemen die bijdragen aan een aantrekkelijk landschap, meer biodiversiteit en vermindering van impact op milieu en klimaat, met behoud
van perspectief voor de agrarische sector.
Ruimte blijven bieden aan agrarisch ondernemerschap vraagt om verkenningsruimte en experimenteren in de praktijk voor boeren en de hele agro- en foodketen, waaronder onderzoeksorganisaties, onderwijs, overheid en consumenten. De focus ligt daarbij op de omvorming naar meer natuurinclusieve landbouwsystemen, productie voor de korte ketens en neventakken, zoals energie, zorg of toerisme.
De veranderkracht van ondernemers in onze regio is groot. Om te kunnen veranderen zijn nieuwe passende bedrijfsmodellen nodig. Via partners als De Innovatie Coöperatie en Saxion zetten we in op het vergroten van de kennis van ondernemers en verbinden we ondernemers in netwerken, bijvoorbeeld op het gebied van korte ketens (zoals Super die Boer) of natuurinclusieve landbouw.
Ondernemers gaan samen op zoek en proberen dingen uit. Dit kan niet zonder een krachtig netwerk dat experimenteerruimte en nieuwe inzichten aanreikt.
Om de regionale doelen te bereiken: