GldH2 container achterkant
Regio DealRegionale Economie van de Toekomst

Westfalen neemt ontwikkelingsplannen waterstoffabriek Zutphen over

25 oktober 2023

Regio Deal-project GldH2 in Zutphen heeft haar verregaande plannen voor een groene waterstoffabriek op De Mars verkocht aan Westfalen Waterstof Zutphen. Waterstofcoöperatie GldH2 verwacht dat met de overname de fabriek sneller gebouwd gaat worden. De vergunning, een gereserveerde stroomaansluiting en de grond liggen in ieder geval al klaar.

Westfalen Waterstof Zutphen is een volle dochter van Westfalen Gassen Nederland in Deventer. Dit is een gerenommeerd internationaal bedrijf, gespecialiseerd in industriële gassen, koudemiddelen en propaan. Metaalverwerker KME in Zutphen participeert voor een beperkt deel in deze plannen en stelt met name de grond beschikbaar waar de fabriek gebouwd gaat worden. Ook gaan zij waterstof afnemen.

GldH2

De plannen voor de oprichting van een waterstoffabriek zijn vier jaar geleden gestart met de oprichting van de Zutphense waterstofcoöperatie GldH2 met de bestuursleden Wiebe Boer, Jan Fikken, Paul Bombeld en wijlen Ben de Vries. De initiatiefnemers zijn er nog steeds van overtuigd dat waterstof een belangrijke rol gaat vervullen binnen de energietransitie. ‘Waterstof wordt wereldwijd gezien als een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Ook zal waterstof in de toekomst worden ingezet als energiedrager voor voertuigen, woningverwarming en in productieprocessen.’ Participant KME, op wiens bedrijfslocatie de fabriek wordt gevestigd, wordt een van de afnemers van waterstof. KME zal hiermee de grijze waterstof afname vervangen voor de aldaar geproduceerde groene waterstof.

Startklaar

Jan Fikken, actief binnen GldH2 en Zutphen Energie, verwacht dat de toekomstige waterstoffabriek een belangrijke rol gaat vervullen bij de lokale energievoorziening. Voor Westfalen is de overname van de plannen van GldH2 een belangrijke stap richting een van de eerste groene waterstoffabrieken in Nederland. Het bedrijf neemt van GldH2 de reeds bestaande vergunning voor de bouw van de waterstoffabriek over, een langdurige erfpacht van een stuk grond van KME dat ligt tussen de bestaande metaalfabriek en het Twentekanaal en een reeds gereserveerde stroomaansluiting van Liander. Deze drie onderdelen zijn onherroepelijk verbonden met de locatie in Zutphen en essentieel om de waterstoffabriek te kunnen bouwen. Momenteel worden de waterstoffabrieksplannen door Westfalen verder ontwikkeld.

Regio Deal

GldH2 is in september 2019 opgericht om de waterstofontwikkelingen in en rond Zutphen te stimuleren. Het initiatief is financieel ondersteund door de ontwikkelingsmaatschappij van de provincies Gelderland en Overijssel Oost-NL en de Regio Deal van Regio Stedendriehoek. De initiatiefnemers moesten in 2022 van de bouw van de fabriek afzien nadat een Europese subsidieaanvraag voor vijf miljoen euro werd afgewezen. Vervolgens zijn de gesprekken met verschillende overnamekandidaten opgestart waar Westfalen als beste kandidaat uit de bus kwam.

Lees hier meer over het Regio Deal-project GldH2