Luchtfoto bedrijfsgebouw in apeldoorn met zonnepanelen op het dak
RES

Nieuwe zonstrategie voor Apeldoorn: zonne-energie in de stad nóg belangrijker

8 december 2023

Gemeente Apeldoorn gaat door met het stimuleren van de aanleg van zonnepanelen op plekken waar dat het minste last veroorzaakt. Zoals op daken en gevels of andere plekken in de bebouwde omgeving. Dit en meer staat in de nieuwe zonstrategie die de gemeente heeft opgesteld.

In de nieuwe zonstrategie staat een actieplan hoe gemeente samen met bewoners, bedrijven, instellingen en energiepartijen wil zorgen voor een duurzamere energievoorziening door middel van zonopwek. Zo zorgen nieuwe landelijke regels voor zonneparken in het buitengebied er voor dat het opwekken van zonne-energie op daken in de stad nog belangrijker wordt.

Onafhankelijk advies

De gemeente wil zorgen dat alle inwoners, bedrijven en organisaties vóór 2050 zeker kunnen zijn van duurzame energie. Dat betekent dat er evenveel duurzame energie wordt opgewekt als we met zijn allen verbruiken. Het aanschaffen van zonnepanelen is nog steeds rendabel. Het Energiepunt adviseert mensen gratis over de mogelijkheden en waar ze rekening mee moeten houden. Ook bedrijven kunnen hulp krijgen. Hiervoor bestaat een zakelijk energieloket.

Strengere eisen voor zonneparken in het buitengebied

Zelfs als alle geschikte daken in Apeldoorn vol liggen met zonnepanelen, levert dat nog niet genoeg duurzame energie op. Daarom blijft aanleg van zonnevelden in het buitengebied nodig. De nieuwe landelijke beperkingen maken de aanleg van zonneparken in het buitengebied moeilijker. Zonneparken waarvoor de vergunningen al rond zijn, kunnen nog wel gerealiseerd worden. Wat de gevolgen van de aangescherpte regels zijn voor de plannen in Beemte Broekland en bij Klarenbeek is nog niet duidelijk. Het college wil hierover meer duidelijkheid van het Rijk en provincie. Waarschijnlijk is er in januari meer bekend. Dan weten de gemeente, inwoners en andere betrokkenen beter waar ze aan toe zijn.

Druk op het elektriciteitsnet

Er ontstaan de komende jaren vaker momenten waarop we lokaal in Apeldoorn meer elektriciteit gebruiken of opwekken dan het elektriciteitsnet aankan. Daardoor verstopt het netwerk. Dit heet netcongestie. Het elektriciteitsnet wordt in onze omgeving beheerd door TenneT en Liander. Zij zijn belangrijke partners om het elektriciteitsnet te verzwaren. Zo start Liander volgend jaar met het plaatsen van meer stroomhuisjes.

Ondertussen probeert de gemeente samen met grootgebruikers van energie om aanbod en vraag van elektriciteit beter op elkaar afstemmen. Ook onderzoek naar de opslag van energie en besparing door het gebruik van duurzame warmte in wijken horen bij de oplossing. Waarschijnlijk is de netcongestie in Gelderland in 2029 opgelost.

Dit artikel is afkomstig van één van de partners van de RES Regio Stedendriehoek.