Slimme Groene Verstedelijking

De Nacht van Biobased Bouwen

18 januari 2024

Op zeven februari vindt de Nacht van Biobased Bouwen plaats: een nacht voor iedereen die verlangt naar een duurzame toekomst. Het is in het bijzonder interessant voor opdrachtgevers, eindgebruikers, ontwerpers, verwerkers en architecten in de bouwsector.

Nina Dorigo, projectleider circulair bouwen bij Regio Stedendriehoek, benadrukt het belang van de betrokkenheid van Regio Stedendriehoek bij dit project. ‘Een collectief verlangen naar een gedeeld toekomstbeeld waarin een biobased gebouwde omgeving de norm is, vraagt om samenkomst van alle spelers in het ecosysteem, van opdrachtgever tot bouwer,’ aldus Dorigo. ‘De insteek van deze Nacht, waarin inspiratie en verbinding centraal staan, is uniek. Hopelijk zetten de sprekers uit binnen- en buitenland aan tot groot denken, want er is al zoveel mogelijk op dit gebied. Ik verwacht een waardevolle bijdrage aan de beweging naar een circulaire bouwsector, in onze regio en daarbuiten!’

De hoofdspreker is Jakob Strømann-Andersen van Architectenbureau Henning Larsen, één van de grotere architectenbureaus in Europa, met een hoofdkantoor in Kopenhagen. Met ruim 750 medewerkers werken zij aan talloze projecten wereldwijd. Henning Larsen wordt gezien als één van de meest innovatieve bedrijven ter wereld. Deze erkenning is gebaseerd op een reeks nieuwe gebouwen, waaronder de World of Volvo in Zweden. In Nederland heeft het bureau een distributiecentrum in Lelystad ontworpen. Het bureau heeft daarbij bouwmaterialen gebruikt als stro, zeegras en hout, maar met een moderne twist.

Bijzonder aan de werkwijze van Henning Larsen is dat duurzaamheid niet als een losse discipline wordt gezien. Duurzaam ontwerpen, duurzaam ontwikkelen en bouwen zit in het DNA bij alles wat ze doen. Ze hebben daarbij de focus op CO2-reductie, gebruik van biobased materiaal, natuurinclusiviteit en biodiversiteit. Een aansprekend voorbeeld is de nieuwe wijk Fælledby in Kopenhagen.

 

 

Jantine Sijbring, directeur van architectuurcentrum Rondeel Deventer is trots dat een grote naam als die van Jakob ons komt inspireren. ‘Met een zaal vol mensen met invloed en betrokkenheid op dit onderwerp zetten we een nog grotere stap om biobased bouwen in ons aller DNA krijgen, helemaal met de grote woningbouwopgave waar we als regio Stedendriehoek voor staan. De uitdaging voor de toekomst is om het biobased bouwen zo aantrekkelijk te maken dat we niets anders meer willen. Daar kunnen ontwerpers een grote bijdrage aan leveren. Ik ben tevreden als onze gasten, zowel sprekers/artiesten als publiek, gaan geïnspireerd en met waardevolle nieuwe contacten naar huis.’

Er zijn nog een paar kaarten te bestellen voor deze nacht op 7 februari 2024 van 20.00 tot 1.00 uur. Bestel deze hier. Locatie is filmtheater MIMIK, Achter de Muren Vispoort 8-10 in Deventer.

De Nacht van Biobased Bouwen is een coproductie van Architectuurcentrum Rondeel en de gemeente Deventer, Architectuurcentrum Bouwhuis in Apeldoorn, de gemeente Apeldoorn, BNA/Netsted, Boeren voor Biobased Bouwen, Regio Stedendriehoek en vele anderen.