Mensen van de Stedendriehoek

De mensen van de Stedendriehoek: Marieke op de Weegh

23 mei 2024

Wie zijn we, wat doen we en wat drijft ons? In deze reeks ‘Mensen van de Stedendriehoek’ geven we daar antwoord op. In deze editie: Marieke op de Weegh, Innovatiemakelaar RCT Gelderland.

Wie ben je?

Mijn naam is Marieke op de Weegh. Ik woon in het mooie Zutphen met mijn zoon Ole. Ik heb Twenste roots en na mijn studie bedrijfskunde in Groningen gewerkt en gewoond in de Randstad en vanuit daar bewust naar Zutphen verhuisd. 

Wat doe je?

Ik ben innovatiemakelaar bij RCT Gelderland (https://www.rctgelderland.nl); al jaren samenwerkingspartner van de Regio Stedendriehoek. Samen met collega Jan-Willem ondersteun ik maakbedrijven in de Regio Stedendriehoek om te innoveren. We helpen ze om slimmer, schoner en zo sociaal mogelijk te opereren. Hierbij is de vraag van de ondernemer altijd het uitgangspunt en vervolgens kijken we hoe we hem/haar verder kunnen helpen, kunnen verbinden met andere ondernemers of kennispartners, met initiatieven, financiering, etc.  

Ik spreek ondernemers die een prachtig idee hebben maar niet alle kennis, die verbind ik met andere bedrijven of onderwijsinstellingen. Of ondernemers die prachtige oplossingen hebben, maar onvoldoende bekend zijn, die geven we een podium en leggen contacten om de impact te vergroten. Maar ook ondernemers die een probleem hebben en niet weten hoe het op te lossen, want waar begin je en bij wie? 

Het leukst vind ik die bedrijven die voorop durven te lopen. Die niet bang zijn dingen uit te proberen en hun expertise te delen; ze doen het gewoon. 

Wat is je drijfveer?

Ik zie altijd kansen en oplossingen en denk vervolgens hoe ik mensen en expertises aan elkaar kan verbinden. Ik ben van nature heel nieuwsgierig, heb een brede kennisbasis en knal graag de inhoud in. Als je de inhoud snapt, weet je waar de echte uitdagingen liggen en kun je komen tot wezenlijke verbindingen. Zo ben ik nu me bijvoorbeeld verder aan het verdiepen in AI, chatbots en machine learning. 

Ik kom bij ontzettend veel mooie bedrijven op bezoek en spreek enorm veel  mensen die allemaal weer hun kennis en ervaring hebben, dat zorgt dat je continu blijft leren. De diversiteit van de onderwerpen maakt het juist zo leuk, van het digitaliseren van bedrijfsprocessen, circulaire en energievraagstukken, tot hoe technologie mensen kan ondersteunen bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. En vaak zijn het juist de cross-overs tussen verschillende werkvelden die zorgen voor mooie innovaties. 

Hoe ziet de regio er volgens jou uit over 5 jaar?

Ik hoop dat we nog meer regionaal samenwerken. Dat is ook nodig als je kijkt naar alle grote vraagstukken. Er is zoveel mogelijk op het gebied van innovaties naar een slimme en duurzame industrie. 

Waar lig je wakker van?

Als natuurmens besef ik mij hoe essentieel en dus ook kwetsbaar de natuur is. Onze collega Ria die een cursus biodiversiteit volgde vertelde dat er bijna 70% van de bestuivende insecten uitgestorven of sterk verminderd is. Dat houdt mij bezig. En er is sowieso veel gaande in de wereld.

Gelukkig ben ik een optimistisch mens en geloof ik ook dat er voor veel problemen weer nieuwe oplossingen zijn of komen. Maar dat we andere keuzes moeten maken is duidelijk. We moeten veel meer omkijken naar de wereld en naar elkaar! 

Wil je meer weten over het werk dat Marieke doet?  Ga dan naar deze pagina of mail Marieke via marieke@rctgelderland.nl.

  • Regionale samenwerking
    Marieke op de Weegh

    Innovatiemakelaar RCT Gelderland

    06 235 70 152