Mensen van de Stedendriehoek

De mensen van de Stedendriehoek: Joost Leferink

20 maart 2024

Wie zijn we, wat doen we en wat drijft ons? In deze reeks ‘Mensen van de Stedendriehoek’ geven we daar antwoord op. In deze editie: Joost Leferink, business developer voor de regio.

Wie ben je?

Mijn naam is Joost Leferink en woon in Apeldoorn, waar ik geboren en getogen ben. Ik ben getrouwd en heb twee dochters. In mijn vrije tijd fiets ik graag over de Veluwe en ga ik met mijn gezin en vrienden erop uit.

Wat doe je?

Voor de Regio ben ik actief als business developer. Als voorzitter van de adviestafel Regionale Energie Strategie (RES) verbind ik maatschappelijke organisaties zoals de energiebranche, bedrijvenverenigingen en natuur- en milieuorganisaties samen met de (bestuurlijke) RES.  Als verkenner absorbeer ik kennis en marktinformatie, leg ik vernieuwende verbindingen en verken ik wat er leeft in onze regio. Deze inzichten koppel ik aan verschillende programma’s en regionale stakeholders. Inspireren, verrijken en verbinden dat is wat ik het liefste doe. Naast mijn werk voor de Regio werk ik voor welzijnsorganisatie Stichting De Kap uit Apeldoorn en ben ik vrijwilliger (bestuurslid) bij verschillende maatschappelijke initiatieven.

Wat is je drijfveer?

Ik wil onze maatschappelijke uitdagingen dichter bij de uitdagingen en belangen van initiatiefnemers brengen. Hierbij focus ik mij op de energietransitie en sociale transitieopgaves. Goede gesprekken voeren en openstaan voor vernieuwing. Bij voorkeur vanuit gezamenlijk belang, vertrouwen en verbinding. Ik geef wel eens het voorbeeld dat ik in een speedboot zit en op verkenning uitga en terugkom bij de olietanker. Dan deel ik mijn inzichten en ideeën om vooruitgang te bevorderen zodat de olietanker zijn koers kan bijstellen.

Hoe ziet de regio er volgens jou uit over 5 jaar?

Over vijf jaar straalt onze regio als een bruisend netwerk waar onderwijs, overheden, ondernemers en lokale initiatieven in perfecte harmonie samenkomen binnen een bloeiend ecosysteem. Verschillende belangen komen samen tot een krachtig geheel, waarbij respect en acceptatie de pijlers zijn in deze samenwerking. In een sfeer van vertrouwen en saamhorigheid gaan we gezamenlijk maatschappelijke uitdagingen aan, met een gezonde dosis innovatie en een onweerstaanbare drive naar vooruitgang. Welkom in onze visionaire regio, waar de toekomst vandaag begint! 

Waar lig je wakker van?

Wakker liggen doe ik gelukkig niet, maar ik maak mij wel zorgen over de toenemende polarisatie. Het lijkt wel alsof we het te moeilijk vinden om echt te luisteren naar elkaars standpunten, door tijdsdruk of onwil. Ga eens een gesprek aan met mensen die het niet met je eens zijn, een actiegroep bijvoorbeeld. Je hoeft het niet eens te zijn met elkaar, maar neem de tijd en luister oprecht. 

Wil je meer weten over het werk dat Joost doet? Of over de Regionale Energie Strategie? Ga dan naar deze pagina of mail Joost via j.leferink@regiostedendriehoek.nl

  • Slimme Groene Verstedelijking
    Joost Leferink

    Projectleider Energietransitie/Warmte

    06 133 61 689