Wie zijn we, wat doen we en wat drijft ons? In deze reeks ‘Mensen van de Stedendriehoek’ geven we daar antwoord op. In deze editie: Edwin Koning, programmamanager Slimme Groene Verstedelijking.
Mijn naam is Edwin Koning. Ik woon in Arnhem Noord samen met mijn vrouw en twee kinderen. Mijn roots liggen, of all places, in Steenwijkerwold. Een zeer divers landschap met stuwwallen en de prachtige weerribben. Nu dus in Arnhem zo ongeveer tegen de Veluwe aan dicht bij het Openluchtmuseum. Af en toe fiets ik naar het werk, dwars over de Veluwe. Als je dan bij Eerbeek of Loenen uit de bossen kom in het landelijk gebied, ervaar je hoe mooi onze regio is.
Ik ben programmanager Slimme Groene Verstedelijking. Ik heb bestuurskunde gestudeerd in Twente, na mijn studie 6 jaar gewerkt en gewoond in Amsterdam, bij stadsdeel Zeeburg. Best een bijzonder gebied met de Indische buurt en het Oostelijk havengebied. Na Amsterdam zochten we bewust naar een groenere omgeving om te wonen ‘in het oosten’ .
Tot begin dit jaar werkte ik bij de gemeente Zutphen. Ik heb daar, kun je wel zeggen, van alles gedaan. Van IJsselkade, bedrijventerrein De Mars, Noorderhaven, theater De Hanzehof tot omgevingsvisie en procesmanagement voor soms specifieke bewoners of organisaties, zoals Het Dagelijks Bestaan. Sinds 2018 werkte ik in combinatie met regio-werkzaamheden en begin dit jaar full-time voor de regio. Ik vind het ontzettend leuk, met een mooi team.
De focus in mijn opdracht ligt op wonen en volkshuisvesting. Niet alleen de stenen maar juist ook de kwaliteit van de leefomgeving, voorzieningen, de energietransitie, de samenhang tussen welzijn, werken en wonen. Het is een samenwerking met verschillende partners, corporaties, collega’s bij gemeenten, rijk en provincie en zorgaanbieders.
Het perspectief van de inwoner vind ik erg waardevol bij de dingen die we doen: een leuke plek om op te groeien en te wonen, oog voor je buurt en omgeving, de boel een beetje netjes houden en er voor elkaar zijn. Ik vind het belangrijk dat we nu en straks prettig kunnen leven en de kwaliteiten kunnen versterken. Ik merk in de samenwerking dat we heel veel vanuit de inwoner denken, die feeling is er echt. In gezamenlijkheid zit veel drive en met goede samenwerking krijgen we de opgaven echt voor elkaar, met de waardes, kennis en kunde die iedereen heeft en vooral met respect voor wat iedereen inbrengt.
We hebben een ontzettend mooie regio, waar veel mensen blijven wonen en waar mensen graag recreëren, winkelen of naar school gaan. In onze steden, dorpen en kernen werken we aan een aantal mooie ontwikkelingen die een verrassend groene inrichting hebben en waar de e-bike het belangrijkste vervoersmiddel is tussen onze kernen. Het wordt uiteraard wat drukker in onze omgeving. Toch kun je al wandelend of fietsend de rust opzoeken en genieten van ons mooie landelijke gebied en de IJssel.
Ik streef ernaar dat er ruimte en aanbod is voor mensen om te kiezen waar ze wonen. Dat het mogelijk is om een “woon-carrière” te maken die past bij je levensfase en wensen. Van zelfstandig tot wonen in een collectieve woonvorm. Een uitbreiding van kleinere woningen bij landelijke kernen. We kijken naar elkaar om en onze mentaliteit is dat we het samen voor elkaar krijgen.
Ik hoop dat we niet moedeloos worden van de verschillende opgaven, maar dat we het rustig en gestaag voor elkaar gaan krijgen en we ons niet van de wijs laten brengen door de complexiteit.
Er komt veel op ons af in ‘transities’, zoals de agrarische sector, de energietransitie, de manier hoe we produceren en hoe we omgaan met schaarse ruimte. Achter de verandering zit een achterliggend doel van duurzaamheid, balans en kwaliteit. Nu lijkt het soms alsof het praktische keuze is. Maar de vraag is meer hoe krijgen we mensen intrinsiek mee met alles waar we voor staan. We zullen met elkaar de keuzes moeten maken; ook zaken die persoonlijk voelen als inleveren, maar in gezamenlijkheid tot meerwaarde leiden.
Wil je meer weten over het werk dat Edwin doet? Mail Edwin via e.koning@regiostedendriehoek.nl.