Onze groene en gezonde Stedendriehoek, het centrum van Oost-Nederland!

Een blik op de kaart van Oost-Nederland en je ziet het meteen. In het midden ligt de Stedendriehoek! Een gebied met aantrekkelijke steden met in het midden een groen hart en een rivier. Economisch niet de rijkste regio van Nederland, maar wel volgens de Brede Welvaart Index, een van de gelukkigste.

We hebben als Stedendriehoek misschien wel meer te bieden dan we onszelf realiseren. Binnen een half uur ben je zo in een van onze binnensteden voor een bezoek aan een theater, restaurant of evenement. We hebben banen op korte reisafstand en wij zijn goed bereikbaar over de weg, het spoor en de rivier. We hebben goede ziekenhuizen waar patiënten tevreden over zijn en een voetbalclub die tegenwoordig meedoet voor Europees voetbal. En we hebben dichtbij huis een gevarieerd landschap met rivieren, bossen en weides.

Onze inwoners bewegen zich steeds meer binnen de Stedendriehoek alsof het één stad is. Meestal ontstaat zo’n ‘daily urban system’ organisch. Als eerste de samenleving, de inwoners en de ondernemers. Daarna volgen de instituties pas. Het beroepsonderwijs loopt met Aventus en Saxion voorop. Woningbouwcorporaties hielden onlangs een stevig pleidooi voor verdere samenwerking binnen de Stedendriehoek. En zelfs ‘die gemeenten’, die doorgaans bekend staan als louter lokaal georiënteerd, zetten concrete stappen om de Regio Stedendriehoek te versterken. En yes! We hebben zelfs een Regiodeal met het Rijk binnengehaald!

Voor de zorgsector ligt er een uitgelezen kans om zich als Stedendriehoek regio te organiseren. De ziekenhuizen bijvoorbeeld kunnen elkaar versterken als zij nauwer samenwerken. Als inwoners hebben we geen behoefte aan twee focusklinieken voor de zelfde aandoening. Gun elkaar de ruimte om te focussen waarop je goed bent. Laten we ervoor zorgen dat de Stedendriehoek niet alleen uitblinkt als groene regio, maar ook als gezonde regio!

Onze centrale plek in Oost-Nederland wordt steeds meer gevonden. De Rijksoverheid begint de Stedendriehoek te ontdekken als potentieel gebied voor verdere groei en ontwikkeling. Wij bieden iets aan wat veel Nederlanders aantrekkelijk vinden. Een plek waar je op het ene moment midden in de stad bent en op het andere moment midden in de natuur.

 

Jasper Bloem, wethouder in een van de Stedendriehoek-steden,
Zutphen