Ik loop door de gangen van de RSG. Eigenlijk een gebouw zoals zoveel schoolgebouwen die gebouwd zijn in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Een gangenstructuur en aan die gangen zitten lokalen met zo min mogelijk glas. Glas leidt namelijk af, zo vond men in de vorige eeuw. Ik denk terug aan mijn eigen schooltijd. Dichte, warme lokalen met een doordringende geur van puberzweet vermengd met de geur van sigarettenrook. De leraar zat op een podium en rookte rustig zijn sigaret. ‘Jansen, gedraag je anders loop ik straks bij je ouders langs’, zo zei hij. Ondertussen werd het krijtbord vol geschreven met soms onnavolgbare schema’s. Plaatjes werden doorgegeven of moest je natekenen. We luisterden vooral naar de leraar, en eerlijk gezegd deed ik dat ook weleens niet. Mijn papieren schoolagenda vond ik interessanter. Uitgeknipte plaatjes van popsterren inplakken of kleine briefjes doorgeven waarop je afspraken maakte voor na schooltijd. Geen mobiele telefoon… ook eigenlijk wel rustig! Veel uit mijn schooltijd ben ik vergeten maar zeker niet die ene docent, mevrouw Walters van Nederlands. Van deze docent mocht je zelf weten welk boek je las, ze regelde een gastles van een échte schrijver en kon je als geen ander meenemen in het verhaal van ‘Van den vos Reynaerde’. Zij heeft mij en mijn klasgenoten geleerd te houden van lezen en literatuur.
Er is er veel veranderd in het onderwijs en sommige dingen zijn ook verbeterd. Ik loop verder door de gang en kijk in lokalen. Gelukkig zijn veel deuren open en binnenkort is er in ons vernieuwde schoolgebouw meer glas en een goede ventilatie. Hierdoor zie je, waar je ook loopt, de prachtige natuur. In de lokalen zie ik niet alleen een docent en leerlingen maar er lopen meer professionals in het gebouw. Bij de praktische vakken is een expert uit het bedrijfsleven. Leerlingen leren hoe je met van VR-bril kunt leren schilderen, er wordt een gastcollege door een orthodontist gegeven en er is een gastles over de gevaren van roken en vapen, kortom, er wordt op veel manieren onderwijs verzorgd. Dat kan alleen maar met behulp van bedrijven en wat een geluk dat in de Stedendriehoek een heel actieve bedrijfskring is. Niet alleen komen professionals naar de RSG, ook zijn onze leerlingen welkom bij de bedrijven. Op dit moment kijken we hoe leerlingen verplichte onderdelen uit een praktijkexamen kunnen afronden bij een bedrijf; daar waar de specialist zelf is. Mij lijkt dit onderwijs zoveel leuker en leerzamer dan ‘vroeger’. Op deze manier ga je behalve met een diploma ook met veel vaardigheden naar een vervolgopleiding.
Eén ding is echter niet veranderd: behalve dat een expert mooi onderwijs verzorgt is er ook de docent die het verschil maakt. Samen mooi onderwijs maken voor alle leerlingen uit Epe en omgeving. Hoe gaaf is dat? Nieuwsgierig geworden? Kom eens langs dan bespreken we onder het genot van een kop koffie de mogelijkheden. Ik kijk ernaar uit!
Anne-Marie Leeuwenburgh
Directeur RSG Noord Oost-Veluwe, Epe
Directeur RSG Noord Oost-Veluwe