“Iedereen ‘aan board’? Anker los!”

Deze column gaat over de nieuwe Strategische Board. Maar eerst even een paar vragen aan jou. Hoe ziet je leven er over tien, vijftien jaar uit? Ben je gezond en wel? Waar woon je, hoe gaat het met je familie en vrienden? Studie, bedrijf, loopbaan? Je hebt echt niet alles in de hand. Maar je kunt wel je best doen om in de goede richting te bewegen.

Dat is precies wat we in onze regio aan het doen zijn. Ik merk als burgemeester wat een bijzonder jaar het is, jij als raadslid of fractieondersteuner ongetwijfeld ook. We hebben een kersverse raadsadviescommissie voor een sterkere verbinding met het regiowerk. We stoppen meer geld in de regionale samenwerking en ik ben het daar volledig mee eens. Want de kwaliteit van onze samenleving staat op het spel. We krijgen bijvoorbeeld die 24.000 woningen en andere grote investeringen alleen voor elkaar met een sterk regionaal geluid en regionale miljoenendeals met de rijksoverheid.

Ook mooi is dat we nu beschikken over een nieuwe Strategische Board. Ik ben daarvan de voorzitter en we zijn op 5 juni gestart in aanwezigheid van een aantal raadsleden. Hun beeld liep die dag uiteen van ‘Mooi, benieuwd wat we eraan gaan hebben’ tot ‘Wat gebeurt daar en hoe krijgen wij dat in beeld?’.

Ik vat het kort samen. Vijftig mensen; twintig in een kerngroep en dertig die af en toe meehelpen. Ondernemers van klein tot heel groot, directeuren van ziekenhuizen, scholen en hogescholen, regionale branchevoorzitters en enkele lokale bestuurders. Allemaal gegrond in de regio.
Wil je meteen weten wie het zijn? Bekijk voor je verder leest hier alle namen. Zij brengen hun tijd, netwerk en inzichten aan tafel en gaan als team kijken naar waar we vastlopen of waar mooie regionale kansen liggen voor onze economie, landschap, dorpen en steden. Geen details, het gaat om de grote bewegingen en lange lijnen.

Het eerste dat we bij de kop pakken als we weer bij elkaar komen? De arbeidsmarkt. Want talent ontwikkelen, de modernste vakken leren, verder studeren, een baan vinden en voldoende vakmensen aan de slag bij werkgevers: dat maakt of breekt voor een belangrijk deel of het in ons stuk Nederland over vijftien jaar nog goed leven is.
Goed te weten: in de board wordt geen politiek bedreven en we vliegen niet uit de bocht, want we hebben immers in de regio al een mooie agenda met programma’s. De board wil juist toegevoegde waarde hebben in samenspel met alle harde werkers in de organisatie.
Zo moet de board zich de komende jaren bewijzen: een helpende kracht voor de toekomst van alle inwoners van onze regio.

  • Column
    Ton Heerts

    Voorzitter Strategische Board Burgemeester gemeente Apeldoorn