Een groen leven

Afgelopen weekeinde had ik geluk. Ik mocht als passagier met een klein vliegtuig opstijgen vanuit Teuge om boven de Stedendriehoek te vliegen. Het weer was prachtig en het zicht heel goed.
Als je dan vanaf een kilometer hoogte naar beneden kijkt zie je een prachtige groene oppervlakte. Door dat groen loopt de A1. Ook de IJssel is heel goed waarneembaar. Deventer, Zutphen en Apeldoorn zijn bebouwde vlekken. Verder zijn er mooie kleine kernen te zien.

Ik snap heel goed dat je de Stedendriehoek niet alleen moet willen zien als een mooi groen woonreservaat. Immers naast goed wonen wil je ook dat er bedrijvigheid is en dat er uitstekende voorzieningen zijn. (De vorm van het ziekenhuis van Deventer is vanuit de lucht overigens prachtig…)

Meer dan daarvoor kwam bij mij de gedachte op dat waar anderen spreken over groen wij al hartstikke groen zijn. Dat moeten we nog maar veel meer uitdragen! Water, weiland, bos, heide en ruimte. Zo ziet het er van boven uit en zo is het ook.

Gezond leven, goed leven, in het groen wonen, werken in groene takken van sport.

De titel Stedendriehoek heeft misschien wel teveel stad in de naam. Natuurlijk zijn Zutphen, Apeldoorn en Deventer kloppende harten in dit aantrekkelijke gebied. Echter minimaal zo belangrijk en interessant is het gebied rondom die steden. Daar zie je echt niet veel beton of rokende industrieschoorstenen.

En dat moeten we ook maar zo houden. De groene Stedendriehoek als magneet voor groene bedrijvigheid en voor talent dat zich daartoe voelt aangetrokken. Als ziekenhuizen gaan we dan – samen met huisartsen en andere zorgverleners – ervoor zorgen dat de gezondheid behouden kan worden of goed kan worden gefixt als dat nodig mocht zijn.

Alle gezondheid toegewenst!

Pier Eringa
Voorzitter Raad van Bestuur
Gelre ziekenhuizen