Warmte 

Deze winter voelt grijs en koud aan. Dat maakt de behoefte om thuis lekker warm te zitten groot. Gelukkig kunnen we dat in ons welvarende land op allerhande manieren voor elkaar krijgen. We kunnen vrijwel overal aardgas gebruiken, en ook met elektriciteit – denk aan airco’s en warmtepompen – verwarmen we steeds meer huizen en kantoren. Daarnaast zie je in onze regio steeds meer vernieuwende oplossingen zoals warmte uit de IJssel of rioolwaterzuiveringen. Dat is hard nodig, want in 2050 moet heel Nederland zonder aardgas kunnen. Om dat te bereiken, moeten we blijven innoveren.

In de regio Stedendriehoek werken alle gemeenten samen aan de Regionale Energie Strategie (RES). In 2021 werd deze voor het eerst opgesteld, en in 2025 stellen we een nieuwe vast. Waar de eerste RES zich vooral richtte op het opwekken van energie uit zon en wind, gaat de nieuwe RES ook over het slim gebruiken van die energie. Het stroomnet zit nu namelijk op veel plekken vol, waardoor groene stroom soms ongebruikt blijft. Dat is zonde. Daarom werken we aan een robuust systeem waarin opwek en gebruik van energie in evenwicht zijn.

Dit noemen we het energiesysteem van de toekomst. In dit systeem wekken we lokaal zoveel mogelijk energie op én gebruiken we die lokaal. Zo ontlasten we het nationale net en wordt onze regio steeds zelfvoorzienender. Denk bijvoorbeeld aan wijken die zelf energie opslaan of bedrijven die hun overschotten delen met buren.

De komende maanden bespreken onze gemeenteraden de nieuwe RES 2.0. Dit najaar wordt besloten hoe ons energiesysteem van de toekomst eruit gaat zien. Eén ding staat vast: we werken aan een regio waar we – ook zonder aardgas – warm en comfortabel kunnen leven in de winters van de toekomst.

Pouwel Inberg 

Voorzitter RES Stedendriehoek