Welzijn in de Stedendriehoek  

Sinds maart 2024 ben ik directeur van de welzijnsorganisatie Perspectief Zutphen. Perspectief zet zich met en voor de gemeente Zutphen in voor de veerkracht van de samenleving en het welzijn van haar inwoners. 

De Stedendriehoek omvat drie grotere kernen, omgeven door het groen van Veluwe, Achterhoek en Salland. Voor het welzijn van de inwoners is dat goed nieuws. Deze mooie balans van stad en groen kan niet goed genoeg gewaardeerd worden. 

De agenda van Perspectief wordt sterk bepaald door het gegeven dat de samenleving vergrijst en dat het aantal jongeren daalt. Een ontwikkeling die de komende jaren nog versnelt. Er zijn niet genoeg werkenden meer om de zorg te blijven bieden zoals we die gewend zijn. Dit betekent dat onze manier van wonen, zorgen en samenleven gaat veranderen.  

In welzijnsorganisaties hebben we het veel over de “sociale basis”. Dat gaat over de manier waarop we als inwoners samenleven en contact met elkaar hebben. De sociale basis is iets van straten, buurten en wijken. Het gaat over de dagelijkse verbanden waarin we elkaar als inwoners ontmoeten. Hoe beter we elkaar kennen, hoe meer we voor elkaar kunnen betekenen. Dat is het werkgebied van welzijnsinstellingen. Een sterkere sociale basis leidt tot een gezondere samenleving met zelfstandiger inwoners.  

Ons welzijn is als zodanig van waarde. Hoe mooi zou het zijn als we langer gezond en gelukkig leven. In verbanden waarin we oog hebben voor elkaar, elkaar om hulp en advies durven vragen en deze durven aan te nemen. Dat we de polarisatie, die we ook waarnemen, weten te keren. Als we meer delen, gaan we ook meer ontvangen. Als het ondersteunen van elkaar een vanzelfsprekende plek krijgt in ons gewone leven, neemt ons welzijn toe. Dat dit mogelijk is, daar ben ik van overtuigd. Dat het tegelijk een oplossing is van schaarste in de zorg zou kunnen zijn, is mooi meegenomen.  

Deze verandering is een zaak van ons allemaal en als welzijnsorganisatie mogen we een stimulerende rol vervullen. We faciliteren plekken om elkaar te ontmoeten, we helpen mensen het contact met elkaar aan te gaan en zetten ons ervoor in dat iedereen mee kan doen. 

Als regio kan de Stedendriehoek bouwen aan de goede randvoorwaarden om dit mogelijk te maken. Door het behouden van de mooie balans van groen en voorzieningen. Door het ontwikkelen van woonvormen en wijken met plekken om elkaar te ontmoeten en te ondersteunen. Met een stimulerende dynamiek in termen van bedrijvigheid, werkgelegenheid en aantrekkelijkheid voor jongeren.  

Onze sociaal werkers ervaren elke dag hoe belangrijk goed wonen is, in een gezonde omgeving, die ontmoeting en samenleven stimuleert. Dat zijn onmisbare voorwaarden om de vitale samenleving te bouwen waarvoor wij ons, samen met inwoners en partners, elke dag inzetten.

 

Corno van Renssen
Directeur Perspectief Zutphen

Corno van Renssen

Directeur Perspectief Zutphen