Regionale Economie van de Toekomst

Zero Waste Week Apeldoorn zorgt voor minder afval en een schonere stad

31 augustus 2023

Van zondag 10 september tot en met zaterdag 16 september houdt Stichting Zero Waste Apeldoorn, samen met de Gemeente Apeldoorn, Foenix, CODA en een groot aantal betrokken ondernemers en organisaties uit Apeldoorn en omgeving, voor de derde keer de Zero Waste Week Apeldoorn: een inspirerende week vol activiteiten voor jong en oud in de hele gemeente op het gebied van duurzaam, verspillingsvrij en afvalvrij leven.

In de regio zetten we ons met elkaar onder meer in voor een brede welvaart en een gezonde leefomgeving. Minder afval draagt daar ook aan bij. Tijdens de derde editie van de Zero Waste Week van zondag 10 tot en met zaterdag 16 september wordt tijdens verschillende themadagen door de hele gemeente laten zien hoe makkelijk, goedkoop en leuk het is om te delen, ruilen, repareren, lokaal (tweedehands) te kopen en bijvoorbeeld je eigen verpakking mee te nemen als je boodschappen doet. Met kleine en betaalbare veranderingen in dagelijkse keuzes, maak je met elkaar al gauw een groot verschil.  

Openingsfestival bij NewTechPark

De week start op zondag 10 september van 11.00u tot 17.00u bij NewTechPark op het Zwitsalterrein, met een officiële aftrap door Wethouder Danny Huizer. Daarna volgt er een Slow Fashion show van duurzame en tweedehands kleding. Voor de jeugd zijn er diverse spellen en auteur Thijs Goverde leest voor uit zijn boek Supergroen voedselbos.

Cruise2Reduce

Trashpacker Tijmen Sissing laat met de Cruise2Reduce bus zien hoe je van afvalplastic weer een nieuw product kunt maken. Ook kun je verschillende demo’s, workshops en lezingen zien, doen en volgen. De omgeving van het NewTechPark wordt op deze middag onder handen genomen door de Plandelman en het Zero Waste Apeldoorn Plogging Team: sluit aan voor een korte opruimactie, lever je buit in en ontvang een handig zero waste cadeau! 

De hele week duurzame activiteiten

Tijdens de Zero Waste Week zijn er meer, veelal gratis, activiteiten. Er is onder meer een online webinar van ontspullen-expert Gera van den Berg over greenwashing en minimaliseren, een kledingruilbeurs en Gigant vertoont een bijzondere film in voorpremière. IVN natuureducatie organiseert een wandeling door het stadsgroen van Apeldoorn en ook voor kinderen is er genoeg te doen na schooltijd bij onder andere CODA en Kinderboerderij De Maten.  

Minder verspilling

Zero Waste gaat naast het verkleinen van de afvalberg, ook over minder verspillen. De Zero Waste Week valt samen met de landelijke Week Tegen Voedselverspilling. Daarom zet de gemeente Apeldoorn zich in om iedereen thuis te helpen om minder voedsel te verspillen door bijvoorbeeld informatie en tools zoals het Eetmaatje te verspreiden met een uitdeelactie op de warenmarkt op Winkelcentrum ‘t Fort, in Osseveld-Woudhuis, op woensdag 13 september.  

Opschoonacties

Ook wordt er op grote schaal zwerfafval opgeruimd tijdens de World Clean-up Day op zaterdag 16 september. Help je al wandelend of joggend mee? Of misschien zelfs wel op een SUP in het kanaal?! Tenslotte bieden diverse Apeldoornse ondernemers tijdens de Zero Waste Week kortingen op duurzame producten of diensten aan.  

Bekijk hier alle activiteiten