RESSlimme Groene Verstedelijking

Op excursie in de regio; samenwerken in de warmtetransitie

19 december 2024

Om beter inzicht te krijgen in de warmtetransitie en de benodigde veranderingen, gingen op 17 december beleidsadviseurs van de gemeenten, netbeheerder en provincie op excursie naar drie belangrijke locaties in de regio. De focus lag op innovatieve oplossingen die bijdragen aan het aardgasvrij worden. We bezochten Remeha, de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van Apeldoorn en het zwembad in Rhienderoord in Brummen. Wat hebben deze locaties met elkaar gemeen?

Het verwarmen van woningen is in de Stedendriehoek kost het meeste energie. Dit geldt niet alleen voor elektriciteit en gas, maar ook voor de noodzakelijke transitie naar een fossielvrije toekomst. Het vraagt om een gezamenlijke inspanning van inwoners, gemeenten en andere betrokkenen. Iedere woning heeft zijn eigen specifieke uitdagingen, van verschillende bewoners en sociale situaties tot diverse bouwtypes. Voor de 450.000 inwoners in onze regio betekent dit een gezamenlijke opgave om woningen duurzamer te verwarmen. In dit proces spelen de gemeenten een belangrijke rol als regisseur, door beleidsmaatregelen en initiatieven te ontwikkelen die de warmtetransitie ondersteunen.

Remeha: Innovatie voor een Aardgasvrije Toekomst

Remeha speelt een sleutelrol in de verduurzaming van de regio door het produceren van warmtepompen, een belangrijke technologie voor de overstap van aardgas naar duurzame warmtebronnen. Rick Bruins van Remeha gaf uitleg over hoe het bedrijf zich voorbereidt op de toekomstige vraag naar warmtepompen. De fabriek in Apeldoorn heeft de capaciteit om jaarlijks 140.000 warmtepompen te produceren, maar door landelijk overheidsbeleid wordt die vraag nog niet gehaald. Gemeenten kunnen hierin een cruciale rol spelen door inwoners helder en eenvoudig te informeren over de voordelen van warmtepompen als duurzame en betaalbare vervangers voor de traditionele CV-ketel. Dit sluit aan bij de doelen van de regio waarin duurzame technologieën en woningverduurzaming centraal staan.

                         Een kijkje binnen bij Remeha

RWZI: Duurzame Verwarming via Restwarmte

De rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) is een ander voorbeeld van innovatie in de regio. In Apeldoorn, Zutphen, Eerbeek en Epe wordt gewerkt aan het ontwikkelen van warmtenetten die restwarmte van de RWZI’s naar woningen en andere gebouwen transporteren. Dit helpt om de energiekosten te verlagen en vermindert de behoefte aan uitbreiding van het elektriciteitsnet. Hedzer Gietema van het Waterschap vertelde ons hoe slimme toepassingen van water en restwarmte kunnen bijdragen aan het aansluiten van meer huishoudens op een warmtenet.

Rhienderoord: Duurzaam Zwembad met Warmtepompen

Niet alleen woningen, maar ook maatschappelijke gebouwen worden aardgasvrij. In de gemeente Brummen heeft Serge de Beus het initiatief genomen om het zwembad in Rhienderoord te verwarmen met warmtepompen. Na enkele obstakels draait de installatie nu succesvol en zorgt deze voor een significante vermindering van het energieverbruik van het zwembad. Dit draagt bij aan de duurzaamheidsdoelen van de regio en is een uitstekend voorbeeld van hoe gemeentelijke instellingen bijdragen aan de warmtetransitie.

Slimme Oplossingen voor Netcongestie

Tijdens de excursie werd het thema netcongestie (de drukte op het elektriciteitsnet) regelmatig besproken. Dit vormt op dit moment geen groot probleem voor woningen, maar voor grotere systemen zoals de RWZI en het zwembad zijn er creatieve oplossingen nodig. Gelukkig worden er al succesvolle oplossingen gevonden, wat perspectief biedt voor een duurzame toekomst in onze regio. Een innovatieve en slimme oplossing voor de verduurzaming van onze steden en dorpen.

Samenwerken voor een Duurzame Regio

Wat hebben deze drie locaties gemeen? Ze dragen allemaal bij aan een duurzame toekomst door innovatieve technologieën en slimme oplossingen te implementeren. Dit sluit aan bij de opgave: de regio verduurzamen met slimme, efficiënte en circulaire oplossingen. Zoals Jeroen Schröder van de gemeente Epe het treffend zei: “Elke locatie is een wereld op zich. Het is motiverend om te zien dat er resultaten worden behaald, en dat helpt ons om het beleid verder te verfijnen.”

In de Stedendriehoek werken we samen aan innovatieve oplossingen.