Op donderdag 7 november werd in Den Haag in het BOL-overleg de ondersteuning van de ontwikkeling van de verstedelijkingsstrategie bevestigd.
De Regio Stedendriehoek overhandigde minister Mona Keijzer de Contourenschets 2050. Een document dat is samengesteld door onze 8 gemeenten, 2 provincies en 3 waterschappen.
In dit boekje is via 4 denkrichtingen te zien en lezen hoe onze regio er ruimtelijk uit zou kunnen zien in 2050. Het zijn geen kant-en-klare ontwerpen maar ideeën over hoe wij voor de toekomstige generaties onze regio zo goed mogelijk inrichten om bij te dragen aan de brede welvaart. Met respect voor onze natuur, onze identiteit en op een manier waarop we zo zorgvuldig mogelijk met onze ruimte omgaan, want die ruimte is schaars.
We spraken onlangs al met onze ambassadeurs over de contourenschets en met de Bouwsociëteit Stedendriehoek. Afgelopen dinsdagavond gingen we hierover in gesprek met raadsleden van de acht gemeenten op de regionale raadsconferentie, die in het teken stond van de contourenschets. Deze schets is bedoeld als strategisch gespreksdocument en met die gesprekken zijn we volop bezig. Wat spreekt aan? Wat is kansrijk voor onze regio, wat mist u, waar maakt u zich zorgen over? Welke aanpak spreekt aan en wat wilt u meegeven voor het vervolgtraject?
In de Bronckhorsthoeve in Brummen, werden we van harte welkom geheten met een aftrap van de locoburgemeester Steven van de Graaf. De avondvoorzitter Tijmen Dokter, historicus en theatermaker, maakte mooie bruggetjes tussen de geschiedenis van de regio en de huidige uitdagingen. Soms lijken aspecten zich te herhalen.
19 november, 1924 in de Nieuwe Apeldoornse Courant:
‘Gistermiddag 5 uur ging plotseling het electrisch licht uit; naar men ons meedeelde tengevolge van het doorbreken van een transformator. Deze plotseling ingetreden duisternis was de oorzaak dat vele voetgangers in de donkere Hoofdstraat de koers kwijtraakten en onzeker hun weg zochten. Een eigenaardig gezicht leverden de talrijke fietsen met hunne lichtjes, die her en der dooreen krioelden. De verkeersagent die in het pikdonker stond, gaf den moed niet op en zwaaide met zijn armen in de duisternis – waarom niemand lette – men hielp zichzelf maar.
De winkels welke voorzien zijn van gaslicht, boften. Andere zaten in het donker, of behielpen zich met een kaarsje. In verschillende bedrijven ontstond stagnatie. De storing duurde ruim een uur. Een zucht van verlichting ontsnapte bij menigeen toen om half zeven de electrische bollen weer hun helder licht uitstraalden”
Peter Messerschmidt, bestuurlijk opdrachtgever van de contourenschets, nam de raadsleden mee in het waarom groeien in de regio en waarom deze gesprekken juist nu een kans bieden. Het rijk gaat aan de slag met een contourennota, we zetten in op een langjarige samenwerking met het rijk waarin we komen tot ruimtelijke en maatschappelijke oplossingen komen voor de regio Stedendriehoek.
Een grote groep van 75 raadsleden ging uiteen in 8 groepen om aan tafel onder leiding van gespreksleiders het gesprek aan te gaan over de thema’s:
Olaf Prinsen, burgemeester van Heerde, sloot de avond af na vele inhoudelijke gesprekken en vellen vol geschreven tips en feedback. Dit deed hij met een couplet uit het Heerder volkslied:
Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier ku’j heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie ‘t olde
Pas op dat z’oe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)
En met de aanvullende woorden dat er vooral veel met liefde en zorgvuldigheid wordt meegedacht over onze mooie regio. En dat is nodig.
In december spreken we de Strategische Board over de contourenschets en daarnaast spreken we jongeren over hoe zij hun toekomst in de regio zien. We voeren nog volop gesprekken met andere stakeholders. Op naar een mooi ontwikkelperspectief voor onze regio.