De kracht van toekomstbestendig vakmanschap in de regio

Continuïteit staat bij Koninklijke Van der Most op één. Wij bouwen voor de volgende generatie. Dat we dit duurzaam doen is voor ons vanzelfsprekend. Duurzaam ondernemen is niet iets dat we erbij doen, het is wie wij zijn. Een hecht, solide en energiek familiebedrijf, 120 jaar jong! 

Duurzaamheid is een breed begrip dat op allerlei verschillende manieren gebruikt wordt. Een belangrijke basisdefinitie, is die van de Verenigde Naties uit 1987 en nog altijd relevant. Daarin wordt ‘duurzame ontwikkeling’ gedefinieerd als ‘een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties, zowel hier als in andere delen van de wereld, in gevaar te brengen’.  

Ik voel de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een toekomstbestendige leefomgeving. We groeien door van traditionele drukkerij tot totaalleverancier van communicatie. Dit doen we op basis van onze kernwaarden; vakmanschap, verbinding en vitaliteit, hier staan wij voor en geloven wij in. 

Dit betekent dat wij niet alleen kritisch kijken naar onze eigen productieprocessen, maar naar de gehele keten. Door duurzame innovaties, efficiënt gebruik van grondstoffen en bewuste samenwerkingen met businesspartners zetten wij grote stappen naar een circulaire economie. We zijn dan ook trots op de samenwerking met de Regio Stedendriehoek en de Regio Deal Sterk in 3D (Duurzaam, Divers, Dichterbij). We gaan aan de slag met het opzetten van regionale energiehubs in de regio! De opslag en transport van energie in hubs draagt bij aan een toekomstbestendig energiesysteem en duurzame energievoorziening.  

Met het project Energie Hub Hoorn zetten we structureel in op CO2-reductie binnen onze productieprocessen in Heerde. De Regio Deal, die uiterlijk in 2026 volledig wordt geïmplementeerd, speelt hierin een cruciale rol. In samenwerking met agrarisch familiebedrijf Nooteboom uit Heerde  zetten wij een stikstofkraker in, waarmee mest wordt omgezet in biogas. Dit biogas voorziet in 30% van onze totale energiebehoefte, waardoor we een significante stap zetten richting een duurzame, circulaire energievoorziening. Daarnaast is de Energie Hub Hoorn ook een innovatieve benadering om de energievraag van onze ‘buren’ op het bedrijventerrein in Heerde te verduurzamen. Het project wordt met belangstelling gevolgd, er wordt op dit moment ook een onderzoek gedaan naar de totale behoefte op het bedrijventerrein.   

Over Sterk in 3D gesproken. In ‘onze’ hub op het bedrijventerrein wordt mest van het boerenbedrijf opgevangen en omgezet in energie. Met deze groene energie voeden we onze bedrijven en zorgen we voor vitaal vakmanschap. Het leidt tot duurzame groei, ontwikkeling en innovatie. Verbinding versterkt de economie in onze regio. Het behoud van werkgelegenheid zorgt voor sociale verbinding en voor een veerkrachtige leefomgeving. Zo werken we samen aan de wereld van morgen. Daar krijg ik nu al energie van! 

Marriël van der Most 
Directeur Koninklijke Van der Most