Het fieldlab Energy4Business geeft al 3 jaar een boost aan de energietransitie in de regio Stedendriehoek. Een mooi programma dat door de Regiodeal tot stand is gekomen. Afgelopen jaren is gebleken dat ook in de sportsector de energietransitie voor nieuwe vragen zorgt. Er zijn al meerdere onderzoeken uitgevoerd bij bijvoorbeeld Go Ahead Eagles, waarbij zowel gekeken is naar elektriciteit, als bijvoorbeeld veldverwarming (eis van de KNVB). Het is echter ook mogelijk om warmte te winnen uit sportvelden. Daar is afgelopen halfjaar onderzoek naar gedaan met Sallandse United.
Sallandse United, een bedrijf gespecialiseerd in de aanleg van sportvoorzieningen, is bezig met een bijzondere innovatie: het Collectorveld. Dit is een sportveld dat niet alleen gebruikt wordt om op te sporten, maar ook wordt gebruikt als energiebron. Bij een eerder pilotproject van Sallandse United, is het eerste Collectorveld van Nederland gerealiseerd bij voetbalclub Be Quick in Zwolle. Op dit moment lopen er verschillende initiatieven om meer Collectorvelden in Nederland te realiseren.
Een belangrijke uitdaging bij het ontwikkelen van deze Collectorvelden is het vinden van de juiste balans tussen de vraag naar warmte en de hoeveelheid warmte die het veld kan opwekken. Hiervoor is een rekenmodel nodig dat precies kan uitrekenen hoeveel warmte het veld door het jaar heen levert. Daarbij spelen zaken zoals het type kunstgras en het soort materiaal op het veld een belangrijke rol.
Deze uitdaging is opgepakt door onderzoekers en studenten in het fieldlab Energy4Business. Het fieldlab streeft ernaar om de impact van hun onderzoek zo groot mogelijk te maken. Daarom worden vooral praktische tools ontwikkeld, die de grote uitdagingen binnen de energietransitie aanpakken. In dit project is een rekenmodel ontwikkeld waarmee Sallandse United kan berekenen hoeveel warmte een Collectorveld oplevert. Sallandse United schreef hier op hun website een mooi artikel over. Het rekenmodel is in staat de energieopbrengst van een specifiek Collectorveld te simuleren. Daarnaast laat het model ook zien hoe verschillende aanpassingen, zoals het type gras of koelmiddel, invloed hebben op de energieopbrengst. Hierdoor kan Sallandse United precies uitrekenen hoe ze het veld moeten ontwerpen om aan de warmtevraag te voldoen.
Een knap staaltje regionale samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven om samen te werken aan innovatieve oplossingen voor de toekomst.
Afbeelding: Voorbeeld simulatie (Boven: vermogen en onder: in- en uitgaande temperatuur koelmiddel water)