Regio Deal

Pilot Waterrotonde in Eerbeek succesvol afgerond

9 september 2024

Een belangrijke stap richting duurzamer watergebruik in de papier- en kartonindustrie van Eerbeek en Loenen is gezet.

Eind 2023 zijn in de pilot ‘Waterrotonde van Industriewater Eerbeek’ (IWE) nieuwe technologieën getest, om afvalwater om te zetten in schoon water. De resultaten zijn positief, wat betekent dat deze methode ook op grote schaal haalbaar is.

Wat is er onderzocht?

In de laatste fase van de pilot werd gekeken naar de kosten en technische mogelijkheden van een grote installatie. De technologie bleek succesvol, maar er is ook voldoende elektriciteit nodig. Dit is een grote uitdaging, omdat het elektriciteitsnet al zwaar belast is. Eind 2024 weten we meer over de vervolgstappen.

Interesse van drinkwaterbedrijf Vitens

Ook drinkwaterbedrijf Vitens, dat water levert aan 6 miljoen mensen in Nederland, is geïnteresseerd in de techniek van de Waterrotonde. Zij zien deze methode als een kans om in de toekomst voldoende drinkwater te kunnen blijven leveren.

Rik Dogger, woordvoerder van Vitens, zegt hierover: “De vraag naar schoon drinkwater blijft groeien en tegelijk wordt het steeds lastiger voor Vitens om genoeg drinkwater te leveren. De techniek van de Waterrotonde zien wij dan ook als zeer kansrijk voor onze uitdaging om de komende decennia voldoende schoon drinkwater te blijven leveren aan huishoudens en het bedrijfsleven. We zijn in gesprek met Industriewater Eerbeek om te kijken of wij kunnen aansluiten en de realisatie kunnen versnellen.”

Blauwdruk voor toekomstige projecten

De pilot Waterrotonde is een inspirerend en goed voorbeeld van hoe we in de toekomst efficiënter met water kunnen omgaan, niet alleen in Nederland, maar ook internationaal.

Bron: Nieuwsbrief Provincie Gelderland